વિષયના પાનાઓ: [1 2] > |
Który słownik żeglarski jest najlepszy (EN-PL-EN)? દોર પોસ્ટ કરનાર: literary
|
literary Local time: 04:40 અંગ્રેજી થી પોલિશ + ...
Kiedyś byłem przekonany, że istnieje jakiś standardowy słownik żeglarski, jeden tom PL-EN, drugi tom EN-PL, cena każdego tomu około 50 złotych, być może do każdego tomu dołączona płyta CD. Taki słownik jednak istnieje chyba tylko w parze EN-PL (choć nawet jego nie widzę w wynikach).
Tutaj pokazuje się kilka typowych okłade... See more Kiedyś byłem przekonany, że istnieje jakiś standardowy słownik żeglarski, jeden tom PL-EN, drugi tom EN-PL, cena każdego tomu około 50 złotych, być może do każdego tomu dołączona płyta CD. Taki słownik jednak istnieje chyba tylko w parze EN-PL (choć nawet jego nie widzę w wynikach).
Tutaj pokazuje się kilka typowych okładek:
http://allegro.pl/ShowItem2.php/itemNotFound/?item=3023021398&title=slownik-zeglarski-angielsko-polski-w-petrynski
Chodzi mi głównie o elementy np. jachtu. I bardziej zależy mi na parze PL-EN. Słownik słownikowi nierówny, autor musi "czuć temat", być szanowany przez grono żeglarskie. ▲ Collapse | | |
|
literary Local time: 04:40 અંગ્રેજી થી પોલિશ + ... વિષયની શરૂઆત કરનાર |
Letra પોલેન્ડ Local time: 04:40 અંગ્રેજી થી પોલિશ + ... Zajrzyj też tutaj | Feb 14, 2014 |
http://tinyurl.com/plzxv58
Nie jest to co prawda słownik żeglarski, tylko okrętowy. Kiedyś ten portal oferował kilkudniowy bezpłatny dostęp do słownika online. Potem trzeba było płacić. Teraz nie mogę tego znaleźć, więc albo to wycofali, albo przebudowali stronę i słownik jest w innym miejscu. | |
|
|
literary Local time: 04:40 અંગ્રેજી થી પોલિશ + ... વિષયની શરૂઆત કરનાર
Czyli papierowy słownik żeglarski polsko-angielski (nawet niewielki) nie istnieje? | | |
Crannmer Local time: 04:40 જર્મન થી પોલિશ + ... Brak uzasadnienia | Feb 14, 2014 |
literary wrote:
Czyli papierowy słownik żeglarski polsko-angielski (nawet niewielki) nie istnieje?
W obliczu stosunkowo niewielkiej objętości takiego potencjalnego słownika oraz ograniczenia liczebnego grupy docelowej (w niewielkiej liczebnie grupie osób zainteresowanych tematem spora jej część jest zwykle w stanie naumieć się wymaganego słownictwa przez porównanie materiałów w obu językach, ergo słownika stricte żeglarskiego nie potrzebują) nie ma racjonalnego uzasadnienia na tworzenie, a przede wszystkim wydawanie takiego papierowego słownika. | | |
Papierowe niekoniecznie | Feb 15, 2014 |
Każdy najmniejszy słownik może się przydać, ale niekoniecznie musi być na papierze. Ja nawet preferuję ekran, bo się lepiej wyszukuje hasła.
A na ten Morski Wortal to w minionym tygodniu nawet sama "przypadkiem" trafiłam, gdy szukałam jakiegoś słownictwa, już nie pamiętam, jakiego, ale tekst, który tłumaczyłam, na pewno nie był o żeglarstwie, morzu czy okrętach. Po prostu czasem w tekście z jednej konkretnej dziedziny trafiają się pojęcia z innych dziedzin. Tak to jest. | | |
literary Local time: 04:40 અંગ્રેજી થી પોલિશ + ... વિષયની શરૂઆત કરનાર
|
|
literary Local time: 04:40 અંગ્રેજી થી પોલિશ + ... વિષયની શરૂઆત કરનાર strzępki słownictwa są na różnych stronach | Feb 15, 2014 |
np.
angielski-dla-zeglarzy
Słownik żeglarski polsko-angielski • VELMUNDI_PL •
Angielski na jachcie - było [długie]
Słowniczek pojęć żeglarskich - Żeglarstwo - Zdrowie w podróży - Wieszjak_pl | | |
Słownik morski | Feb 17, 2014 |
Jestem w posiadaniu Słownika morskiego wydanego w roku 1981 przez Wydawnictwo Morskie w Gdańsku. Jest to słownik polsko-angielski i na odwrót. Terminów wyjściowych angielskich posiada on 24 tysiące, a polskich 22 tysiące.
Mogę pożyczyć!!!
Pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów!
Elżbieta | |
|
|
też mam taki | Feb 17, 2014 |
i wtedy kupiony, ale nie wiem, czy autor był przez kogokolwiek szanowany, a autor wątku czegoś potrzebuje.
[Edited at 2014-02-17 11:41 GMT] | | |
literary Local time: 04:40 અંગ્રેજી થી પોલિશ + ... વિષયની શરૂઆત કરનાર Czy to był tylko mój wymyślony/wymarzony słownik | Feb 17, 2014 |
z CD i wieloma schematami jachtów? | | |
Obawiam się, że taki słownik - z CD i wieloma schematami jachtów - musiałbyś sam sobie opracować. Już w poście Crannmera masz wyjaśnienie: w Polsce popyt na taki słownik jest za mały. | | |
વિષયના પાનાઓ: [1 2] > |