Запис у трудовій книжці для ФОПів દોર પોસ્ટ કરનાર: mk_lab
| mk_lab યુક્રેન સભ્ય (2004) અંગ્રેજી થી રશિયન + ...
Питання до фізичних осіб - підприємців.
Чи хтось робив, і чи варто робити собі запис в трудовій книжці про роботу у якості ФОП?
Чи треба видавати для цього наказ на самого себе і записувати посилку на цей наказ у трудовій, чи може треба посилатись на свідоцтво про реєс�... See more Питання до фізичних осіб - підприємців.
Чи хтось робив, і чи варто робити собі запис в трудовій книжці про роботу у якості ФОП?
Чи треба видавати для цього наказ на самого себе і записувати посилку на цей наказ у трудовій, чи може треба посилатись на свідоцтво про реєстрацію?
А може треба нести для цього трудову в районну адміністрацію за місцем реєстрації?
Питання виникло у зв'язку з нещодавньою "пенсійною епопеєю". Маю сумніви щодо швидких змін на краще у цьому аспекті - як би не виникли потім складнощі з оформленням трудового стажу ;( ▲ Collapse | | | Sergei Vasin યુક્રેન Local time: 08:00 સભ્ય (2008) અંગ્રેજી થી રશિયન + ... Наверное, не нужно... | Jul 29, 2009 |
Судя по форумам, никто четкого ответа дать не может, но я нашел ряд официальных документов, по которым выходит, что ведение трудовой книжки ФОПом на самого себя не т�... See more Судя по форумам, никто четкого ответа дать не может, но я нашел ряд официальных документов, по которым выходит, что ведение трудовой книжки ФОПом на самого себя не требуется.
http://www.volkswagen.lviv.ua/forum/showthread.php?t=2955
МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 30.11.2005 р. N 06-К54813/26
Юридичне управління Міністерства розглянуло Вашого листа і повідомляє наступне.
Відповідно до статті 42 Господарського кодексу України підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.
При виконанні цієї діяльності громадянин-підприємець ні з ким не перебуває у трудових відносинах, і це означає, що трудова книжка на нього НЕ ВЕДЕТЬСЯ, оскільки ведення трудових книжок передбачено на працівників, які працюють на підприємствах, в установах, організаціях або у фізичної особи (стаття 48 Кодексу законів про працю України).
Згідно з пунктом 3 частини першої статті 11 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 року N 1058 фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, в тому числі ті, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок, придбали спеціальний торговий патент), підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню. Цим Законом встановлено, що право на пенсію мають всі громадяни України, які застраховані у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування та досягли відповідного пенсійного віку чи визнані інвалідами в установленому законодавством порядку і мають необхідний для призначення відповідного виду пенсій страховий стаж...
http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=637-93-�
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
від 12 серпня 1993 р.
N 637
Про затвердження Порядку підтвердження наявного
трудового стажу для призначення пенсій за
відсутності трудової книжки або відповідних
записів у ній
...
Документи, що підтверджують трудовий стаж
4. Час роботи осіб, які займаються підприємницькою
діяльністю, заснованою на приватній власності та на виключно їхній
праці... зараховується до трудового стажу за наявності довідки Пенсійного
фонду України про сплату страхових внесків (додаток N 1)..."
Есть еще "Інструкцiя про порядок ведення трудових книжок працівників" (http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=z0110-93), но в ней оговаривается только заполнение ФОПом трудовых книжек для наемных работников (такие записи подтверждаются в службе занятости). ▲ Collapse | | | а трудовая вообще не сильно актуальна | Jul 29, 2009 |
У меня сейчас отец решил пенсию начать оформлять (ему еще пару лет, но можно начинать раньше, чтобы было готово к сроку), так он, имея все записи в трудовой, все равно обошел все бывшие места работы (хорошо, что советские крупные предприятия не полопались еще) и получил на кажд... See more У меня сейчас отец решил пенсию начать оформлять (ему еще пару лет, но можно начинать раньше, чтобы было готово к сроку), так он, имея все записи в трудовой, все равно обошел все бывшие места работы (хорошо, что советские крупные предприятия не полопались еще) и получил на каждом месте справку, когда он там работал...
Бред! Эти все данные есть в пенсионном фонде. Но наша система страдает многократным бессмысленным дублированием всего, не приводящим, тем не менее, к повышению надежности ее работы, да и вообще ни к чему не приводящим, кроме занятости неконкурентоспособного населения, которое на вольном выпасе умерло бы с голоду или стало воровать (а так сидит на бюджете).
Система — "ниппель"! ▲ Collapse | | | Здивувала сама постановка питання... | Aug 24, 2009 |
Sergei Vasin wrote:
Судя по форумам, никто четкого ответа дать не может, но я нашел ряд официальных документов, по которым выходит, что ведение трудовой книжки ФОПом на самого себя не требуется. Я навіть не думав, що комусь спаде на думку, що на ФОпа можна (саме як на ФОПа) вести трудову книжку . І без наказу Мінпраці абсолютно зрозуміло, що При виконанні цієї діяльності громадянин-підприємець ні з ким не перебуває у трудових відносинах, у нього немає "роботи у якості ФОП" . І це дійсно означає, що трудова книжка на нього НЕ ВЕДЕТЬСЯ, оскільки ведення трудових книжок передбачено на працівників, які працюють на підприємствах, в установах, організаціях або у фізичної особи (стаття 48 Кодексу законів про працю України). І те, що такі питання виникають, свідчить про одне: наші підприємці досі часто-густо плутають себе з найманими працівниками, не розуміючи, що Відповідно до статті 42 Господарського кодексу України підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність...
[Редактировалось 2009-08-24 12:05 GMT] | |
|
|
mk_lab યુક્રેન સભ્ય (2004) અંગ્રેજી થી રશિયન + ... વિષયની શરૂઆત કરનાર Питання виникло тому що... | Aug 24, 2009 |
... при видачі пенсійної картки інспектор пенсійного фонду запитав у мене, чому мій стаж (згідно копії трудової, яку я їй надав) переривається у 2001 році (це коли я став приватним підприємцем)?
Я поянив їй все майже так само (але не так красиво), як ви, колеги, але по її недовір�... See more ... при видачі пенсійної картки інспектор пенсійного фонду запитав у мене, чому мій стаж (згідно копії трудової, яку я їй надав) переривається у 2001 році (це коли я став приватним підприємцем)?
Я поянив їй все майже так само (але не так красиво), як ви, колеги, але по її недовірливому обличчю та потискуванню плечима і сам трохи засумнівався. Вона нічого не заперечувала, але щось мені підказує, що під час нарахування пенсії це питання випливе знов - і вона (чи інша) вне мовчати не буде, і доведеться-таки бігати за якимись довідками (бо, може на той час я вже ФОПом не буду та не матиму права робити якісь записи заднім числом).
Запишу я, мабуть, собі якусь писульку, тай поставлю свою печатку, доки вона в мене є. ▲ Collapse | | | Запис у трудовій для ФОПів | Aug 24, 2009 |
mk_lab wrote:
... при видачі пенсійної картки інспектор пенсійного фонду запитав у мене, чому мій стаж (згідно копії трудової, яку я їй надав) переривається у 2001 році (це коли я став приватним підприємцем)?
Я поянив їй все майже так само (але не так красиво), як ви, колеги, але по її недовірливому обличчю та потискуванню плечима і сам трохи засумнівався. Вона нічого не заперечувала, але щось мені підказує, що під час нарахування пенсії це питання випливе знов - і вона (чи інша) вне мовчати не буде, і доведеться-таки бігати за якимись довідками (бо, може на той час я вже ФОПом не буду та не матиму права робити якісь записи заднім числом).
Запишу я, мабуть, собі якусь писульку, тай поставлю свою печатку, доки вона в мене є.
На краще вийде (аби втамувати всі Ваші сумніви) попросити цю працівницю відповісти письмово. Для цього належним чином - письмово ж - звернутися у відповідне відділення ПФ. Орган зобов'язаний відповісти Вам у належні строки.
А перш ніж робити власноруч "якісь писульки", порадьтеся із знайомим юристом, що і скільки, за таке буває (ми ж бо розмову ведемо у правовому полі).
Якщо кортить покінчити із цим на місці, просто підбавте офіціозу (металу в голос, запитайте ФІП у особи, котра із Вами спілкується) у спілкування (перевірено, спрацьовує і в податковій!). Принаймні, це нагадає такій працівниці, що вони для нас, а не ми для них.. і зібє усю і всіляку театральність дійства.
Борітеся і поборете. | | | Коли трудова книжка взагалі не є обов'язковою | Jan 25, 2011 |
Трудова книжка, запроваджена трішки більше 70-ти років тому в СРСР, була винаходом сталінської епохи, спрямованим на прикріплення кожного громадянина до певного місця праці (та проживання -- разом із паспортом-пропискою).
Цей винахід частково працює за своїм початко�... See more Трудова книжка, запроваджена трішки більше 70-ти років тому в СРСР, була винаходом сталінської епохи, спрямованим на прикріплення кожного громадянина до певного місця праці (та проживання -- разом із паспортом-пропискою).
Цей винахід частково працює за своїм початковим призначенням і нині. Це видно, зокрема, і з попередніх дописів.
Але світло в кінці труби зажевріло вже давненько і продовжує наближатися, хоча справді може здатися, що "тунель, ..., не закінчується".
Цитата 2002 року може здатися застарілою, але й зараз на практиці все так і є:
"Трудові книжки не ведуться на громадян-підприємців (на тих,
хто використовує працю фізичних осіб на умовах найму, і тих, котрі
займаються індивідуальною підприємницькою діяльністю, заснованою
на приватній власності фізичної особи та виключно її праці),
оскільки відповідно до ст.1 Закону України "Про підприємництво"
( 698-12 ) підприємництво є самостійною, систематичною, на власний
ризик діяльністю, що виробляє продукцію, виконує роботи, надає
послуги з метою одержання прибутку.
За виконання цієї діяльності (роботи, послуг)
громадянином-підприємцем самостійно трудові відносини не
виникають. Як правило, виконання робіт, надання послуг регулюються
цивільно-правовими договорами.
Трудова діяльність зазначених осіб відповідно до п.а) частини
третьої ст.56 Закону України "Про пенсійне забезпечення"
( 1788-12 ) зараховується до стажу роботи, що дає право на трудову
пенсію, за умови сплати страхових внесків до Пенсійного фонду
України.
Порядок підтвердження наявного трудового стажу для
призначення пенсій зазначеній категорії осіб та в інших випадках
за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній
визначається відповідно до Порядку підтвердження наявного
трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової
книжки або відповідних записів у ній, затвердженому постановою
Кабінету Міністрів України від 12.08.93 р. N 637 ( 637-93-п ).
Проектом Закону України "Про загальнообов'язкове державне
пенсійне страхування", ухваленим Верховною Радою України в першому
читанні, передбачено, що страховий стаж для призначення пенсій
визначатиметься виходячи з періоду, протягом якого застрахована
особа підлягає загально обов'язковому державному пенсійному
страхуванню та за який сплачено, в тому числі добровільно,
страхові внески в установлених розмірах.
Період трудової діяльності, що враховувався до стажу роботи
для призначення пенсії до набрання чинності цим Законом,
зараховуватиметься до страхового стажу в порядку і на умовах,
передбачених чинним нині законодавством.
З 1998 р. триває впровадження персоніфікованого обліку
відомостей про застрахованих осіб, що подають підприємства, про
заробітну плату і пенсійні внески, сплачені з кожного працівника.
У кожній персональній справі бази даних містяться дані про
трудовий стаж і заробітну плату з усіх місць трудової діяльності
застрахованої особиста її роботи за сумісництвом.
Практично персоніфікований облік про застрахованих осіб є
способом отримання інформації щодо реалізації права на пенсію та
встановлення її розміру.
Постановою Кабінету Міністрів України від 16.11.2001 р.
N 1498 ( 1498-2001-п ) "Про доповнення постанови Кабінету
Міністрів України від 4 червня 1998 року N 794" встановлено, що
починаючи з 1 липня 2002 р. обчислюють пенсії відповідно до Закону
України "Про пенсійне забезпечення" ( 1788-12 ) із заробітку особи
за період роботи після 1 липня 2000 р. за даними системи,
персоніфікованого обліку.
Виходячи з наведеного, можна сказати, що молодим людям, які
розпочнуть трудову діяльність з наступного року, в майбутньому не
буде потрібна трудова книжка в разі виходу на пенсію.
Відповідно до ухвалених законів з конкретних видів
загальнообов'язкового державного соціального страхування всі
працюючі одержують страхові свідоцтва про загальнообов'язкове
державне соціальне страхування.
Постановою Кабінету Міністрів України від 22.08.2000 N 1306
( 1306-2000-п ) "Про затвердження Порядку видачі та зразка
свідоцтва про загальнообов'язкове державне соціальне страхування"
передбачено, що зазначені свідоцтва видаватиме Пенсійний фонд
України.
Зважаючи на значний обсяг робіт, пов'язаний з видаванням
свідоцтв, їх видаватимуть протягом 2002-2003 рр."
"Праця і зарплата", N 21 (313), червень 2002 р. ▲ Collapse | | | To report site rules violations or get help, contact a site moderator: You can also contact site staff by submitting a support request » Запис у трудовій книжці для ФОПів No recent translation news about યુક્રેન. |
TM-Town |
---|
Manage your TMs and Terms ... and boost your translation business
Are you ready for something fresh in the industry? TM-Town is a unique new site for you -- the freelance translator -- to store, manage and share translation memories (TMs) and glossaries...and potentially meet new clients on the basis of your prior work.
More info » |
| Trados Studio 2022 Freelance |
---|
The leading translation software used by over 270,000 translators.
Designed with your feedback in mind, Trados Studio 2022 delivers an unrivalled, powerful desktop
and cloud solution, empowering you to work in the most efficient and cost-effective way.
More info » |
|
| | | | X Sign in to your ProZ.com account... | | | | | |